KERSENBLOESEMFEEST ALMERE

In de Regenboogbuurt staan maar liefst 850 (!) Japanse sierkersenbomen. De belangstelling ervoor is in de loop der jaren met de bomen meegegroeid. Het is een hotspot voor fotoshoots geworden.

In 2019, toen de buurt (en de bomen) 21 jaar oud waren, nam Stichting Regenboogbuurt het initiatief voor het eerste Kersenbloesemfeest Almere. Sindsdien komt dit (ééndaagse) feest elk jaar terug. Feest je ook mee ?

Wanneer ? In de lente ontwikkelt de bloesem zich binnen een paar weken van diep roze knoppen naar bleekroze volle bloei, gevolgd door een sneeuw van vallende blaadjes. Elke fase heeft zijn eigen schoonheid. Wil je op eigen gelegenheid van dit natuurschoon komen genieten ? Check dan hier onze how to hanami tips.

Kersenbloesemfeest Almere wordt gevierd tijdens de volle bloei van de bloesem. Het is op een zaterdag of een zondag (of maandag tweede Paasdag) in maart/april. Pas kort tevoren kunnen we dag, datum en tijdstip communiceren. Die hangt af van de natuur, de ontwikkeling van de bloesem, de weersverwachting en de regenkans. Heel bijzonder, en vooral: spannend !

Waar ? De Japanse sierkersenbomen (Prunus x Yedoensis) staan verdeeld over twee bloesemlanen in de Regenboogbuurt: Terracottastraat / Sepiastraat en Siennastraat / Zwavelgeelstraat. Kersenbloesemfeest Almere wordt gevierd onder de bloesem aan de Terracottastraat. Zie Google maps

Kom je met de trein, of wandel je onder de bloesem en heb je zin in een lekker Paulsijsje?
Volg dan deze route en leer tegelijk meer over de bomen, de bloesem en de buurt.

Wat ? Kersenbloesemfeest (Hanami Matsuri) is van oorsprong een Japans feest en viert de komst van de lente. Essentie van het feest is picknicken onder de bloesem. Aanvulling daarop zijn activiteiten en entertainment voor jong en oud rond het thema Japan.
In de coronalentes werd het feest gevierd met BLOESEM ! exposities, een haikuwedstrijd en een Pop Up Picknick. In 2023 was het een festival met als voorpret workshops en als napret de aquarel expositie RozeRood in Kunstlinie Almere.
Ben jij ook benieuwd hoe het feest er de volgende keer uit zal zien ?

Like en volg de bloesem alert foto’s en het feest via: https://www.facebook.com/kersenbloesemfeestalmere.
Deel vooral je mooiste bloesemfotos op socials via #kersenbloesemfeestalmere

Klik hier voor de filmimpressie van Jan Frans de Hartog, gemaakt tijdens het eerste Kersenbloesemfeest Almere op 30 maart 2019.

Klik hier voor de film over Japanse sierkersen in de Regenboogbuurt met in de hoofdrol landschapsarchitect René van der Velde, gemaakt in lente 2023.

Stichting Polderblik maakte een podcastserie. Eén van de afleveringen was gewijd aan levend/immaterieel erfgoed van Almere. Daarin is ook Kersenbloesemfeest Almere besproken. Beluister hem hier.

Organisatie door Stichting Regenboogbuurt

Met dank aan onze samenwerkingspartners (alfabetisch, sinds 2019):
Aikidojo Poort;
Almere City Marketing;
Almere Deze Week;
Bij Bosshardt;
Buurtpreventie Regenboogbuurt;
Creatief Centrum Delen en Meer;
Cultuurhuis Almere Buiten;
DEEN/Dekamarkt Regenboogbuurt;
Een Verhaal van Gerard;
Ensemble Black Pencil;
Erfgoedhuis Almere;
Gemeente Almere/Floriade Parade;
Haiku Kern Almere;
ISO/Brouwer Foto;
Japanse winkel Animere;
Kindercentrum Kunstenmakers;
Kerkcentrum De Wegwijzer;
Kleur in Cultuur;
Kunstlinie Almere;
Kwekerij Almere;
LevensKunst in Beweging;
Maria van Daalen;
Nichiran Japans Taal Onderwijs;
OBS Het Spectrum;
Omroep Flevoland;
Pauls IJs;
Philadelphia Wonen in Almere;
Postcode Loterij Buurtfonds;
Rabobank Almere;
Restaurant Tang Dynastie/Festijn Culinair;
Stad & Natuur Almere;
Stricker Rozen;
Suburbia;
Talent in Opleiding;
Vindplaats Zenit;
Weet Hoe Je Leeft;
Wijkteam Almere Buiten Oost;
Yakult;
Yama Foodshop;
Yanmar.

Met dank ook aan alle vrijwilligers, in het bijzonder aan Sharella Gobind voor het maken van het logo voor dit evenement, aan Jan Frans de Hartog voor de filmimpressie, gemaakt tijdens het eerste Kersenbloesemfeest Almere op 30 maart 2019 en aan Pauli Langbein Koenders voor de foto, gemaakt tijdens de Pop Up Picknick op 26 maart 2022 onder de kersenbloesem in de Terracottastraat in de Regenboogbuurt Almere.

www.regenboogbuurt.nl/ontdekderegenboogbuurt op een andere manier.

In de regio

Kun je geen genoeg van de bloesem krijgen ? In Bloesempark Amstelveen (in het Amsterdamse Bos) staan 400 kersenbloesembomen: https://www.amsterdamsebos.nl/bloesempark/bloeitijd/

Kun je geen genoeg van Japan krijgen ? In het Sieboldhuis en Wereldmuseum Leiden (voorheen Museum Volkenkunde) is veel te zien. In de tuin staan ook 11 kersenbloesembomen: https://www.sieboldhuis.org/ en https://leiden.wereldmuseum.nl/

Stichting Regenboogbuurt krijgt geen structurele subsidie. Wij werken met veel vrijwillige inzet, bijdragen in natura en bescheiden budgetten. Sommige kosten zijn echter onvermijdelijk. Bijvoorbeeld voor deze website, drukwerk, expositiematerialen en de organisatie van gratis toegankelijke evenementen zoals Kersenbloesemfeest Almere.

Wil je Kersenbloesemfeest Almere met een bijdrage steunen ? Scan deze QR code en doneer eenmalig een bedrag naar keuze. Dank je wel !